#73 Raken we uitgepraat over De Hout?

Van alle AZ-data die in ons collectieve geheugen staan gegrift, komt 12 mei niet als eerste bovendrijven. En toch, exact 18 jaar geleden namen we afscheid van Buskermolen, Van Galen en het stadion waarin de liefde begon. Als we dan op precies deze dag ook nog naar Deventer mogen afreizen om op een voormalig Molenaarstoeltje te zitten, vraagt dat natuurlijk om een ongegeneerde nostalgische blik. Probleem: iedereen heeft inmiddels zijn uitgekauwde zegje wel gedaan en rood-wit gekleurde herinneringen gedeeld, toch?

#72 Met Arno (die chef voetbal blijft) over Merijn (die het dus toch werd)

Het was de ideale gast om mee verder te speculeren in dit tweeluik over de nieuwe directeur. Voetbalchef, AZ-versteher en zelfbenoemd kandidaat Arno Vermeulen. En met welk verjaardagspresentje kwam AZ op de proppen op de dag van de opname? De gedroomde directeur! Niks koffiedik, meteen ter zake: is Zeeman echt een betere keuze dan Vermeulen?

#71 Wie tovert de RvC uit de hoge hoed?

Na de opbouwer (Toon) en de innovator (Robert) is het tijd voor een derde directeur in het post-Dirk-era. Wat past nu het beste bij AZ? Gaan we weer shoppen bij een andere sport? Samen met de fanatieke bobo Herman Korthout, die onlangs zijn schrijversdebuut maakte met de heftige autobiografie ‘Niet aankomen, niet afvegen’, vinken we alle pro’s en contra’s af. En dan rest uiteindelijk de vraag: bestaat die droomkandidaat wel?

#70 Komen wij uit Rotterdam?

Of ze nou voor Utrecht, Feyenoord of West Ham zijn, uitfans op de thuistribune leiden zelden tot gemoedelijke taferelen en wederzijdse high-fives. Toch blijven ze komen, en dan vooral in de jaarlijkse ontmoeting met de Rotterdammers. Tijd voor een diepgravend, kwantitatief onderzoek: wat is daar nou de lol van, binnensmonds Hand in Hand op de Molenaar-tribune neuriën als Wieffer scoort? En om deze casus objectief te benaderen, ontkwamen we er natuurlijk niet aan om de trip naar De Kuip te maken en aldaar tussen de harde kern plaats te nemen. Alles voor de wetenschap, toch?

#69 Het tijdperk Willem de Eerste

Hij had geen voorgangers: voor de komst van Willem Zeijlmans stapten journalisten zelf op spelers, trainers of bestuurders af. En hoewel hij dus de eerste bij AZ was met woordvoerder op zijn visitekaartje, had hij er ook duizenddingendoekje op kunnen zetten. Want Willem was meteen ook scout, poetste de perstribune schoon en er gaat nog steeds een hardnekkig gerucht dat hij ook wel eens in de huid van Herry (of Berry) kroop…

#68 Futbology-mania: inchecken in De Boshoek

Op een regenachtige woensdagavond in Hardenberg werd het AZ-supportersgilde getrakteerd op een extra lange portie AZ. En het is natuurlijk geen toeval dat vrijwel de complete Futbology top-7 er incheckte. Want als je meer dan 700 keer, meer dan 800 keer of zelfs meer dan 1600 keer AZ hebt bezocht, dan mag Sportpark de Boshoek niet ontbreken. Hamvraag aan deze door de wol geverfde AZ’ers: welke van deze honderden wedstrijden blijft jou het beste bij? Want tja, een rood-wit kloppend AZ-hart draait niet alleen om kwantiteit…

#66 Aston Villa: Who-Are-Ya?

AZ-Aston Villa wordt voor Ferdi Delies komende donderdag de wedstrijd met de kortste reistijd ooit. Want Alkmaar is een peulenschilletje voor de machinist en boekenschrijvert, die gewend is dat hij voor uit- én thuiswedstrijden van Aston Villa op zijn minst het vliegtuig, de boot of de Eurostar moet pakken. Maikel en Sander zaten in het kantoor van Pascal Jansen intussen handenwrijvend klaar om de Britse voetbalmythe door te prikken. Weet Ferdi hun scepsis te pareren?

#65 Waar staat AZ? (Of: Waar zouden we zijn zonder de trein?)

Tuurlijk, als je wilt weten hoe het met je club gaat, kijk je naar de ranglijst. Maar die vertelt niet altijd het hele verhaal, zeker niet in de beginfase van de competitie. Je wilt eigenlijk ook weten: hoe scoren we qua seizoenkaartverkoop ten opzichte van de concurrentie? Of: is de kidsclub van AZ groter dan die van Twente? (Antwoord: nee.) Laten er nou net twee studenten van de minor Football Business op de HAN zijn die zo’n benchmarkonderzoek hebben verricht. Sander en Maikel ging op bezoek bij Gio en Jasper in Arnhem.

#63 Wat te doen met 200 miljoen?

In de FC Handelshuis-competitie staat AZ in de Europese top. Te danken aan Huiberts de taaie onderhandelaar. Maar wat maakt hem dan zo goed? En vooral, wat gebeurt er precies met die binnenstromende miljoenen? Als fan die nauwelijks tijd heeft om zich aan een Janssen, Boadu of Kerkez te hechten, koop je er weinig voor als jouw schatrijke innoverende club een tenenkrommende pot tegen Excelsior of RKC op de mat legt. We bespraken deze filosofische kwestie met transferexpert Marius Wiegman, vooral bekend als Fanpage-reporter en lokaal politicus.

#62 De zaak West Ham: hoe een matpartij uitmondt in gevangenisstraf

De media smulden van de ‘huilende huisvaders’ die in de rechtbank zaten na AZ-West Ham. Net goed, was de tendens, dat hadden ze zich maar eerder moeten bedenken. Gevoed door de mythe van de familietribune die door een paar heldhaftige Britten werd verdedigd, viel heel Nederland over de AZ-capuchonnetjes. Als ooggetuige bleven we intussen met tal van vragen zitten.

#61 Iedereen houdt van doekoe

In deze weken van penaltyseries, internationaal jeugdsucces, Londense corteo’s, overbelaste kaartensites, Amsterdamse gastvrijheid, safe standings en vliegticketstress ligt AZ-overprikkeling op de loer. Wij zochten een degelijke eettafel in een gemoedelijke ééngezinswoning in Heiloo op om tot rust te komen. Hoewel, als Peter de Waard, auteur van ‘Opkomst en ondergang van DSB’, aan het woord is, is het gedaan met de rust. Het blijkt dat zijn AZ-hart vaak harder klopt dan zijn financiële professie kan bijbenen.